Konu başlığına (Yapay Zekâ’ya Nereden Başlamalıyım?) baktığınızda şahsi kanaatim günümüzde çok da anlam ifade etmeyen bir cümle. Yapay Zekâ çok geniş ve alt bilim dallarına bölünmüş durumda. Fizik nasıl fizik değilse artık (Mekanik Fiziği, Elektrik Fiziği, Manyetizma Fiziği, Atom Fiziği :), Termo Dinamik, Optik vb. artirabiliriz elbette) Fizik(genel olarak) öğreneceğim, fizikte uzman oldum diyemiyorsak aynı şeyi Yapay Zekâ için de düşünebilirsiniz. Başka bir örnek, Sürücü olmak istiyorum. Uçak? Otomobil? Tren? vs vs Sürücü genel bir kavram.
Özet
Bu konuda her araştırma, çalışma yapan/yapacak kişiye göre değişen, pek çok başlangıç noktası olabilir. Öncelikle Yapay Zekâ dediğimiz Üst bilim dalında ne yapmak istediğinize karar vermeniz daha doğru olacaktır. Yapay Zekâ o kadar geniş yelpazede bir bilim dalı oldu ki, altında gelişen bilim dalları bile kendi içinde artık ayrışmaya başladı. Öncelikle hangi alanda gelişme sağlamak istiyorsunuz? Yalnızca alan değil kendimize yöntem/ler de belirlememiz gerekmektedir. Misal; görüntü, ses ya da doğal dil işleme gibi alanları yapacağınız proje veya ihtiyacınıza göre seçtikten sonra, yönteminizi/lerinizi de belirlemeniz gerekmektedir. Misal; bulanık mantık, yapay sinir ağları, naïve bayes sınıflandırıcı vs gibi. Bu misallari arttırabilirsiniz.
Öncelikle bu konuda çalışma yapmak, öğrenmek, kendini geliştirmek isteyen biriyseniz, ve ne yapacağınızı biliyorsanız (veya bilmiyorsanız) fakat yöntemler ve alanlar konusunda karar kılmanızı en azından neyle uğraşacağınızı size yol göstermesi açısından bir miktar toplama ihtiyacı hissettim. Genelde gerek Yapay Zekâ facebook sayfasından, gerek mail üzerinden benzer sorular gelmekte. Zihninizde netleşmiş bir istek oluşması açısından aşağıdaki önerilerimi dikkate alabilirsiniz.
Başlayalım
Portal açarken ki ve öncesindeki düşüncemiz de bu yönde gelişmişti aslında, Türkiye’de bu alanda çalışan ilgi duyan herkesi tek bir noktada doğru içeriği bulabilecekleri platformu oluşturmaktı.
Öncelikle yeni olmasının getirdiği eksikleri de göz önünde bulundurarak portal’ı kendinize kaynak olarak seçebilirsiniz.
Bunun yanında portal’da yer alan içeriklerden sırasıyla okumanızı ve ilerlemenizi tavsiye edeceğim.
Nedir, Ne Değildir, Zihin Egzersizleri
- Yapay Zekâ, Temellerin Duruşması 1
- Yapay Zekâ, Temellerin Duruşması 2
- Yapay Zekâ, Temellerin Duruşması 3 (Bu yazı içinde 3 tane makaleye link vardır)
- Yapay Zekâ, Temellerin Duruşması 4
- Yapay Zekâ, Temellerin Duruşması 5
Başlangıç
Şadi Evren Hocamızın Yapay Zekâ Nereden Öğrenilir (Soru-Cevap) ve seri şekilde anlattığı yapay zekâ ders serisi;
- 1. Ders (Yapay Zekâ 1: Giriş, Dersin İçeriği ve İnsan / Rasyonellik Ayrımı)
- 2. Ders (Yapay Zekâ 2: Zeki / Akıllı Ajanlar (Intelligent Agents))
- 3. Ders (Yapay Zekâ 3, Dr. Racket (Lisp) Giriş)
- 4. Ders (Yapay Zekâ 4: Arama Problemleri)
- 5. Ders (Yapay Zekâ 5: Sezgisel Algoritmalar)
- 6. Ders (Yapay Zekâ 6: Koşul Tatmin Problemleri (CSP))
- 7. Ders (Yapay Zekâ 7: Oyun Ağaçları, Minimax ve Alfa Beta Budaması)
- 8. Ders (Yapay Zekâ 8: Mantık (Logic))
- 9. Ders (Yapay Zekâ 9: Birinci Derece Mantık (First Order Logic))
Genç kardeşimizin hazırladığı Makine Öğrenmesi Eğitim Serisi.
Kitap
Bu alanda Nadir Bencan tarafından yazılmış tek Türkçe Roman, ayrıca bu alanla ilgili güncel kitap tavsiyelerimizi direkt ve dolaylı kitapları buradan inceleyebilirsiniz.
Dil
Daha önce yazmış olduğumuz Yapay Zekâ ve Programlama Dilleri konusuna göz atabilirsiniz. Farklı konular için yazılım bilginiz olmadan da sınırlı şekilde çalışma yapabilirsiniz. Fakat işin mutfağında olmak ve sınırları ortadan kaldırmak için yazıyor olmanız gerekmekte.
Yine her türlü soru/sorununuzu bizlerle paylaşabilirsiniz. Böylece bu içeriğin güncellenmesine katkıda bulunmuş olacaksınız.
Kaynak:Buradan ulaşabilirsiniz.