İnsan Bilgisayar: Shakuntala Devi

İnsan Bilgisayar: Shakuntala Devi

1980’de 13 haneli rastgele seçilen iki sayıyı 28 saniyede çarparak Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Hindistan’ın insan bilgisayarı Shakuntala Devi’yi tanıyalım kısaca…5 yaşındayken ne yapıyordunuz? Hatırlamıyor da olabilirsiniz… Astronot olmayı düşlüyordunuz, belki de oyuncaklarınızla oynuyordunuz…

1929’da Hindistan’da doğan Shakuntala Devi, sirk işçisi olan babası okul masraflarını karşılayamadığı için resmi bir okulda eğitim göremedi. Babası oyun kartları sayesinde, şaşırtılacak derecede aritmetik hesaplama ve hafıza yeteneklerini fark etti. Önceleri şüpheyle duymasına rağmen bunun farklı bir yetenek olduğunu düşünen Devi’nin babası, ona dört işlemi, kare, karekök alma gibi matematiksel işlemleri öğretti ve çalıştığı sirke götürdü. Devi artık sirkte çoğu insanın yapamadığı hesaplama ve hafıza gösterileri yapmaya başlamış, becerisi şehir geneline yayılmıştı. 6 yaşındayken ilk büyük gösterisini Mysore Üniversitesinde yaptı ve artık hiçbir şey eskisi gibi olmadı.

20li yaşlarının başlarında yeteneğini sergilemek için Avrupa’yı gezdi, o gezilerden bir tanesinde BBC ile yapılan bir röportajında karmaşık bir hesaplama yapması istendi ve uzmanlarla sonucu aynı çıkmamıştı. Aslında Devinin sonucu doğruydu ve bu olay onu dünyaya “İnsan Bilgisayar” olarak tanıttı. Gezisi esnasında bir çok üniversiteden davet aldı ve becerisini kanıtlaması istendi.

1951 de karmaşık bir matematik problemini çözerken:

1977’de Dallas’ta bir üniversitede 201 haneli sayının 23. Kökünü 50 saniyede hesapladı. Soruyu profesörün tahtaya yazması 4 dakika, UNİVAC(1951 yapımı ilk defa manyetik teyp kullanarak verileri depolayan bilgisayar)’ın

O yıllardan bir gazete haberi

cevaplaması 1 dakikadan fazla sürmüştü.

Giderek hesaplamalarını hızlandırdı ve  1980’de 13 haneli rastgele seçilen iki sayıyı 28 saniyede çarparak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.

Shakuntala Devi sadece matematik sihirbazı ve dahi değil, matematik tutkunları ve öğrenciler için rol model oldu. Matematik problemlerini çözmeye yönelik pratik, hızlı ve etkili yaklaşımıyla milyonlarca öğrencinin ilgisini çekmeyi başardı. Çocukların matematik ilgisini geliştirmelerine yardımcı olmak üzere çeşitli kitaplar yazdı. Bununla birlikte puzzle, astronomi, homoseksüellik gibi alanlarda da çalışmalar yapdı Vakıf kurarak dezavantajlı çocukların eğitimini üstlenip, Hindistan’ın matematik bilimine verdiği katkıları dünyaya duyurdu.

2013 Nisan’da solunum yetmezliği nedeniyle hastaneye kaldırılan i Shakuntala Devi takip eden iki hafta içinde kalp ve böbrek yetmezliği komplikasyonları geçirerek 21 Nisanda, 83 yaşında hastanede öldü.

Devi’nin 4 Kasım doğum günü olduğu için Google 84. Yaşını Doodle ile onurlandırmıştı.

Kaynak:Buradan ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın