Ascii kodu , bizim bilgisayarda görsel olarak girdiğimiz karakter,harf ve rakamların bilgisayar dilindeki temsil edilme şeklidir diyebiliriz.Yani bilgisayarımızın o karakteri,harfi veya rakamı belleğinde saklama biçimidir,bilgisayar dilindeki kodlama sistemidir.Açılımı ASCII (American Standard Code for Information Interchange) olan bu kodlama sistemi ilk olarak telgraf kodlarında ticari amaçlı kullanılmıştır ve daha sonraları değişim ve gelişime uğramıştır.
Ascii İngilizce’de kullanılan Latin alfabesi üzerine ANSI tarafından 1963 yılında kurulmuş bir karakter kodlamasıdır.
ASCII kontrol karakterleri (0-31)
ASCII tablosundaki ilk 32 karakter yazdırılamayan kontrol kodları ve yazıcılar gibi çevre birimlerini kontrol etmek için kullanılır.ascii,kodlar
ASCII basılabilir karakterler (32-127)
Ascii tablosundaki 32-127 arasındaki karakterler; harfler, rakamlar, noktalama işaretleri ve çeşitli sembolleri kapsamaktdır. Klavyeden giriş yapılabilen ortak karakterler atanmıştır.
Genişletilmiş ASCII kodları (128-255)
8-bitlik ASCII tablosunun çeşitli varyasyonları vardır. Genişletilmiş ASCII tablosunun standart bir versiyonu yoktur. Bu tablo ülkelerin kullandığı dile göre düzenlenmiştir. Bu yüzden Genişletilmiş ASCII tablosundan bahsedilirken hangi karakter kümesine göre genişletildiğinin belirtilmesi gerekir.
Kaynak: https://www.cevapbizde.com/886/ascii-kodu-nedir-ascii-kodlari-ne-ise-yarar#ixzz4hSLdWMeF